Ana içeriğe atla

UKRAYNADAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN YATAY GEÇİŞ VE ÖZEL ÖĞRENCİLİK İŞLEMLERİ

Ukrayna’da öğrenim gören öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilik işlemleri ile ilgili YÖK dokümanına ulaşmak için tıklayınız.   

Başvuru takvimi için tıklayınız. 

YATAY GEÇİŞ BAŞVURU KOŞULLARI

  • Ukrayna’da YÖK tarafından tanınan bir üniversitede, bir diploma programına bağlı olmak kaydı ile hazırlık sınıfı, ara sınıflar veya son sınıfında kayıtlı olmak.

YÖK tarafından tanınan üniversiteler için tıklayınız.

  • Kayıt yılındaki ÖSYS/YKS' ye girmiş olmak ve ÖSYS/YKS' de başarı sıralaması şartı aranan programlar için başarı sırası şartını, başarı sırası aranmayan alanlarda, Türkiye'de ilgili yıldaki eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına sahip olmak.

Türkiye geneli taban/tavan puan tabloları için tıklayınız.

TEDÜ taban/tavan puan tabloları için tıklayınız.

Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları ön lisans eğitimlerini yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına saydırarak kayıt yaptıranların da yukarıdaki şartları, sağlamaları gerekir.

  • Ukrayna’daki diploma programına uluslararası sınav (SAT1, ACT, Abitur, Fransız

Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası, Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB, Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) sonucu ile kayıt yaptırmış olan Türk ve yabancı öğrencilerin yatay geçiş başvurusunda bulunacağı programın ilgili yılda ki uluslararası sınav asgari puan şartını sağlıyor olması.

  • Ukrayna'daki programa kayıt yapılan yıldaki ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde aranan sıralama şartını karşılayan üniversitelerin öğrencileri de yatay geçiş başvurusu yapabileceklerdir. Başarı sıralaması aranan diploma programları dışındaki alanlarda ÖSYS/YKS kılavuzunda zikredilen sıralama kuruluşları listelerinde belirtilen dünya sıralamasında yer almak.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

  1. Öğrenci Belgesi (Aslı)
  2. LYS ve YGS ve Yerleştirme Puanları dahil sonuç belgesi (ÖSYM ilgili sayfasından internet çıktısı).Uluslararası öğrenciler için geçerli bir sonuç/diploma belgesi 
  3. İngilizce yeterlik belgesi (aslı) (EPE sınavına girecek olanlar hariç)
  4. Transkript (aslı)
  5. Program müfredatını ve ders içeriklerini gösteren Üniversite katalog fotokopisi
  6. Lise diploması veya mezuniyet belgesinin fotokopisi. Lise öğrenimini yurt dışında tamamlamış olan adayların diplomalarının noter onaylı Türkçe ya da İngilizce çevirisinin yanı sıra Milli Eğitim Müdürlüklerinden temin edecekleri lise denklik belgesi
  7. Kayıtlı olunan Yükseköğretim Kurumunun tanınırlığına dair YÖK' den temin edecekleri denklik belgesi
  8. Mimarlık Programına başvuru yapacak öğrencilerinden belgelere ek olarak derslerin izlencesi (syllabus), başvuru tarihine kadar yapılan çalışmalar ve projeleri içeren portfolyo (portfolio)
  9. Emniyetten alınan giriş-çıkış kayıtları
  10. Pasaport

Adaylar başvuru için gerekli evraklar ile birlikte Öğrenci İşleri Müdürlüğüne bizzat başvuruda bulunacaklardır.                                                                                                                                             

ÖZEL ÖĞRENCİ BAŞVURU KOŞULLARI

  • Özel öğrenci olarak ders almak üzere başvuran adayların, ilgili programın İngilizce yeterliğe ilişkin koşullarını yerine getirmiş olması gerekir.
  • Özel öğrenci başvurularında, savaş nedeniyle öğrencinin kayıtlı oldukları üniversiteler ile iletişime geçmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle öğrenciler, üniversitemizden aldıkları derslerin savaş sona erdiğinde kendi üniversitelerinde intibak ettirilmesinin bir kesinliği olmadığının bilincinde olarak kayıt yaptırmalıdır.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

1.) İngilizce yeterlik belgesi 

2.) “Öğrenci” statüsünde olanlar için öğrenci belgesi.

3.) Başvuru ve kredi başına ders ücreti dekontu.

4.) Emniyetten alınan giriş-çıkış kayıtları

5.) Pasaport

Adaylar başvuru için gerekli evraklar ile birlikte Öğrenci İşleri Müdürlüğüne bizzat başvuruda bulunacaklardır.                                   

İNGİLİZCE YETERLİK

Üniversitemiz lisans programlarında eğitim-öğretim dili İngilizce olduğundan, yatay geçiş/özel öğrenci başvurusu kabul edilen öğrencilerin diploma programına devam etmeleri için Üniversitemiz İngilizce Yeterlik Sınavında (EPE) başarılı olmaları  veya EPE’ ye eşdeğer sayılan ulusal ve uluslararası sınav sonucu sunmaları gerekir.

Sınav eşdeğerlik bilgileri için tıklayınız.

İngilizce Dil Okulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi için tıklayınız.

KONTENJANLAR

Yatay Geçiş / Özel Öğrenci Kontenjanları için tıklayınız.

KAYITLAR

Başvurusu kabul edilen öğrenciler belirtilen tarihlerde öğrenim ücretini öder, aşağıda belirtilen belgeleri Öğrenci İşleri Müdürlüğüne  teslim ederek üniversiteye kayıt işlemini tamamlar.

KAYIT İÇİN İSTENEN BELGELER:

1 fotoğraf

Öğrenim ücreti banka dekontu

YÖK’ün ilgili tarih ve sayılı yazısında belirtilen şartlarına ek olarak yatay geçiş/özel öğrencilik için aşağıda belirtilen usul ve esaslar dikkate alınacaktır.

1.) Yatay geçiş başvuru işlemleri için belirtilen şartları sağlayan öğrencilerin kayıtları ilan edilen tarihlerde yapılacaktır. Kayıt işlemi tamamlanan öğrenciler 2022 Bahar yarıyılında izinli ayrılacak, ilgili yarıyıl için ödedikleri eğitim-öğretim ücreti 2022 Güz yarıyılına mahsuben sayılacaktır.

2.) Yatay geçiş için başvuru yapan ancak başvuru evrakları eksik olan öğrencilerin kayıtları özel öğrenci olarak alınacaktır. 2022 Güz yarıyılında özel öğrenci olarak derslere devam edecek olup öğrenciye yatay geçiş evraklarını tamamlaması için 31 Ocak 2023 tarihine kadar süre tanınacaktır. Bu tarihe kadar belgeleri tamamlanan öğrenciler eğitimine yatay geçiş öğrencisi olarak devam edebileceklerdir.

3.) Özel öğrencinin, bir yarıyılda alabileceği derslerin kredileri toplamı, üniversitesinin yönetmelik ve yönergelerinde belirlenen bir yarıyılda alınabilecek maksimum kredi sınırını aşamaz.

4.) Özel öğrenci statüsünde lisans düzeyinde en fazla iki yarıyıl ders alınabilir.

5.) Özel öğrencilere diploma ve kredi verilmez. Talepleri halinde aldıkları dersleri ve notları gösteren bir belge verilir.

6.) Özel öğrenciler dersten çekilme işlemi yapamaz.

7.) Özel öğrenciler Üniversitenin yönetmelik ve uygulama esaslarında belirtilen kurallara uymak zorundadır.

8.) Özel öğrenciler katıldıkları dersler esas alınarak Mütevelli Heyet tarafından belirlenen esaslara göre eğitim-öğretim ücretini öderler.

9.) Özel öğrencilerin başvuruları, alabilecekleri dersler ve ders saati toplamı, ilgili bölüm başkanlığının görüşü alınarak, ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır.