Ana içeriğe atla

Kurum İçi Yatay Geçiş

MEVZUAT

Kurum içi yatay geçişler,24 Nisan 2010 tarih ve 27561 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”  çerçevesinde yapılır. İlgili yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

TED Üniversitesi Lisans Programları Yatay Geçiş Yönergesi tıklayınız.

TED Üniversitesi Lisans Programları Burs Yönergesi tıklayınız.

KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ BAŞVURU KOŞULLARI

Kurum içi yatay geçişlerde öğrencilerin,

  • Kayıtlı veya izinli (öğrenci statüsünde) olması,
  • İngilizce dil hazırlık programı hariç en az bir yarıyılı tamamlamış (en erken ikinci yarıyıl en geç beşinci yarıyılın başında olmak üzere)
  • Üniversiteden başarısızlık veya disiplin nedeni ile ilişiğinin kesilmemiş olması,
  • IB (Uluslararası Bakalorya) Diploması ile yatay geçiş başvurusu yapacak öğrenciler için programa başvuru ve kabul koşullarına ait usül ve esaslar için tıklayınız.
  • Öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması gerekir.

KONTENJANLAR

Kurum İçi Yatay Geçiş Kontenjanları için tıklayınız.

Kontenjan arşivi için tıklayınız.

YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ

Başvuru Tarihleri: 22 Temmuz - 7 Ağustos 2024

Sonuçların İlanı: 27 Ağustos 2024

BAŞVURU

Son başvuru tarihinden sonra iletilen başvurular ile ilgili yönetmelik koşullarını sağlamayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başvurular Online Platform üzerinden yürütülecektir. 

Aşağıdaki belgeleri sistem üzerinden yüklemeniz beklenmektedir;

  1. Yükseköğretim Sınav ve Yerleştirme Sonuç Belgesi (ÖSYM sayfasından alınan internet çıktısı kabul edilmektedir.)
  2. (Taban puan ve sıralama şartını sağlayamayan adaylar için) Öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma  programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanını gösteren belge. 
  3. IB (Uluslararası Bakalorya) Diploması ile başvuru yapan öğrenciler için IB Uluslararası Bakalorya diploması 

DEĞERLENDİRME

Değerlendirmelerde, ÖSYS puanı,  genel not ortalaması ile varsa programların özel koşulları göz önüne alınır. Başvuru koşullarını sağlayan adayların başvuruları ilgili programın yatay geçiş komisyonlarınca değerlendirilir. Kabul ve ret kararları ilgili Yönetim Kurulu tarafından alınır. Adayların kontenjan dâhilinde kabul işlemleri yapılır.

SONUÇLARIN İLANI

Yatay geçiş hakkı kazananlar registrar.tedu.edu.tr web adresinde akademik takvimde belirtilen tarihte ilan edilir.

BURS KOŞULLARI

Türkiye Geneli En Düşük Merkezi Yerleştirme Puanı İle Kurum İçi Yatay Geçiş yapan öğrenciler programa ücretli olarak kaydedilir.

AZAMİ SÜRE

Eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri hesaplanırken programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılır.

İNTİBAK İŞLEMLERİ

Kurum içi yatay geçişlerde öğrencilerin önceki programlarında aldıkları dersler ve notlar öğrencilerin yeni programlarındaki not ortalamalarında (program dışı sayılan dersler hariç) ve not belgelerinde yer alır. Farklı kodla alınmış olan dersler için eşdeğerlik işlemleri (intibak) yapılır.